جمعه، اردیبهشت ۱۰، ۱۳۸۹

تک-چند نظری

در سال های گذشته بحث های زیادی اینجا و آنجا مطرح شد و ادامه یافت مبنی بر اینکه باید تک نظری ها و تک گویی ها با چند نظری و تنوع عقاید جایگزین شوند. برخی سایت ها هم بر همین اساس، دست به نوآوری هایی زدند و به نظرات درج شده تنوع قابل توجهی بخشیدند و زمینه ای عینی برای تجربه ی این شیوه ی کار را فراهم آوردند.
ما به تجربه دریافتیم که گاه این تنوع نظرات به بی نظری و اغتشاش فکری منجر می شود و این شیوه ی کار می تواند اثر گذاری یک سایت را در فرایندهای پیچیده ی سیاسی فرهنگی به شدت کاهش دهد...
به نظر من یک تحلیلگر بهتر است تحلیل از منظرهای مخالف یا دیگر را در کنار نقطه نظرات خود داشته باشد و در طول زمان داده های گردآوری شده اش را به شکلی همزمان،  محک این تحلیل ها کند و متوجه باشد که انتخاب و نتیجه گیریش، هر چند دقیق هم که باشد، در نهایت نسبی ست و در پیچش های بعد به اصلاحاتی نیازمند می شود که سایر نظرات کمک موثر و ارزنده ای برای آن است.
تجربه ی های این دوران ما را به روشی رهنمون شد که آن را روش "تک-چند نظری" نامیده ام. در این روش، سایت نظرات مدون و منسجم مورد قبول خود را که در ضمن حاوی یک جمعبندی از مجموعه نظرات است ارائه می دهد و در کنار آن سایر نظرات ارائه شده را برای چند وجهی کردن فضای بحث با ارائه پرسپکتوی های متنوع تر از موضوع، تامین امکان مقایسه و رقابت نظری، و در نهایت تکمیل بحث، در فرم و شکلی مناسب، درج می نماید... این کار دشوار ولی شدنی و بسیار اثر گذار است. 

هیچ نظری موجود نیست: